Herstelplan Horeca helpt horeca bij de weg terug naar ‘normaal’

Gepubliceerd op: donderdag 29 april 2021 | 10:26

Gemeente Breda en KHN trekken gezamenlijk op om horeca-ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen.

De horecasector is een van de sectoren die hard  getroffen is door de coronacrisis.  In het herstelplan horeca staan afspraken hoe horeca-ondernemers zo goed mogelijk door de coronacrisis geholpen kunnen worden. Vrijdag 23 april zetten burgemeester Depla en Wethouder Boaz Adank, samen met het bestuur van KHN Breda hun handtekening onder het plan.

Het afgelopen jaar zijn al vele activiteiten en acties ontwikkeld om horeca-ondernemers te steunen. Denk daarbij aan de Roadmap horeca, een lening en overbruggingskrediet voor startende ondernemers, het Horecaconvenant Gedragscode Ketensolidariteit, een terrassenplan, de realisatie van een snel-loket voor coronavragen en (tijdelijke) initiatieven. Ook de tijdelijke aanpassing van de venstertijden en het ‘palenplan’ in de binnenstad voor afhalen en bezorgen en het bieden van mogelijkheden voor uitstallingen, horen bij het pallet aan ondersteuning.

Een greep uit het plan 
Het is voor ondernemers weer mogelijk extra terrasruimte te gebruiken van 28 april  tot 1 november 2021. Ook kunnen zij vanaf 1 oktober 2021 tot en met 21 februari 2022 gebruik maken van winterterrassen als extra mogelijkheden voor herstel. Ondernemers hoeven geen precariokosten te betalen voor de periode waarin de terrassen gesloten zijn. En ook niet over de extra terrasruimte die in gebruik wordt genomen. Ondernemers ontvangen voorlopig ook nog geen OZB-aanslag; BWB (Belastingsamenwerking West-Brabant) onderzoekt eerst de gevolgen van de coronacrisis op de waarde van de panden. Voor wat betreft afvalcontracten kunnen ondernemers hun contract tijdelijk stopzetten, verlagen, verhogen en een betalingsregeling aanvragen. De verplichte sluiting van de horeca heeft een leegloop van leidinggevenden als gevolg gehad. Het is nodig dat alle ondernemers beschikken over een actuele vergunning, onder andere om alcohol te mogen verstrekken.  Vanaf heropening hebben de ondernemers per horecabedrijf daarom drie maanden de tijd om eenmalig zonder legeskosten alle leidinggevenden op de vergunning te wijzigen.

Evaluatie en toezicht
Na heropening van de terrassen vindt 3 maanden doorlopende evaluatie plaats om te achterhalen waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen. De basis voor deze samenwerking is ‘high trust,  high penalty’. De inzet van de ‘corona-hosts’ tijdens drukkere momenten in de binnenstad en het horeca-gebied moet er weer voor zorgen dat de bezoekers zich welkom voelen en aan de regels houden.

Bekijk het volledige bericht en het herstelplan op de website Corona.Breda.nl.

Breda Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business PLaza Nederland biedt met Breda Business Plaza alle Bredase ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL