Breda verlengt Corona-subsidie cultuur en stelt subsidieregeling voor makers en cultuurprojecten 2022 vast

Gepubliceerd op: donderdag 30 september 2021 | 10:25
Breda verlengt vanaf 1 oktober de coronasubsidieregeling voor de culturele sector om te zorgen dat de sector wendbaar en weerbaar blijft.
De subsidie is bedoeld voor financiële ondersteuning voor de risico's binnen de normale bedrijfsvoering en voor extra kosten bij het weer opstarten van de activiteiten. Aanvragen kan vanaf 1 oktober tot en met 31 december 2021 via www.breda.nl/subsidies. Het gaat om kosten over het jaar 2021. Het Rijk heeft in 2021 deze middelen beschikbaar gesteld aan gemeenten voor het ondersteunen van de lokale culturele infrastructuur.

Wethouder Marianne de Bie van Cultuur: “Wat een veerkracht, aanpassingsvermogen, ondernemerschap en innovatie heb ik in coronatijd gezien! Cultuur werd digitaal, er kwamen mooie samenwerkingen tot stand, cultuur kwam naar de mensen toe en wist mensen in een tijd van gedwongen afstand houden op nieuwe manieren te ontroeren en verbinden. Maar de deuren van veel instellingen waren wel gesloten en zaken hebben ook stil gelegen. We zijn er nog niet. En daarom gaan we door met de coronasteun. Daarnaast zijn er de gebruikelijke  projectsubsidies waarbij we innovatie meer ruimte geven, en natuurlijk de makersregeling die we voortzetten."

Projectsubsidie 2022
Culturele organisaties en professionele culturele makers die werkzaam zijn binnen de professionele kunsten en/of Urban Sports & Culture kunnen projectsubsidie aanvragen voor een cultuurproject in Breda via breda.nl/subsidies. Aanvragen van deze subsidie voor projecten met een startdatum in 2022 is mogelijk vanaf  1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022, zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is Door onder andere de coronapandemie is er behoefte aan innovatie en experimenteren. Denk hierbij aan het betrekken van nieuwe genres en makers, het bereiken van onconventionele doelgroepen en nieuwe (nog niet gesubsidieerde) organisaties. Ook heeft de sector te maken met een steeds veranderende maatschappelijke context. Daarom is er een nieuwe categorie toegevoegd aan de projectsubsidies. met als doel innovatie, onderzoek en experiment. Aanvragen kan via www.breda.nl/subsidies. De aanvraag moet 13 weken voor aanvang van het project zijn ingediend.

Hernieuwde makersregeling
Sinds 2019 heeft gemeente Breda een makersregeling. Professionele makers die zich artistiek en/of zakelijk willen ontwikkelen binnen kunnen hier een beroep op doen. Tijdens coronatijd biedt de makersregeling mogelijkheden aan makers om aan het werk te blijven en projecten te ontwikkelen. De ervaringen zijn positief. De afgelopen periode heeft de gemeente Breda de criteria ruimer geïnterpreteerd, waardoor het voor makers ook mogelijk is om voor randvoorwaardelijke zaken (zoals aterlierhuur en voorbereidingskosten) een aanvraag te doen. In 2022 is de regeling verder verhelderd en is het nu ook mogelijk voor niet-traditionele makers om een aanvraag kunnen doen. Vanaf 1 oktober 2021 is het mogelijk om een aanvraag te doen voor projecten in 2022, via www.breda.nl/subsidies.

Breda Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business PLaza Nederland biedt met Breda Business Plaza alle Bredase ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL